Unik brevveksling mellem Einstein og Astronomisk Selskab dukket op

Under en gennemgang af Astronomisk Selskabs gamle arkiver har en unik brevveksling fra 1920 mellem Albert Einstein og selskabets daværende formand set dagens lys. Brevvekslingen skete forud for et foredrag, Einstein skulle holde i Astronomisk Selskab.

Brevvekslingen foregik fra d. 9. maj 1920 og frem til 21. juni 1920 og drejede sig om planlægningen af Einsteins foredrag i Astronomisk Selskab d. 25. juni 1920 i København.

Formand for Astronomisk Selskab og astrofysiker, Majken Brahe Ellegaard Christensen, er ovenud begejstret for det historiske fund:

“Vi blev mildt sagt overraskede, da vi under gennemgangen af vores arkiver støder på både håndskrevne og maskinskrevne breve, et postkort og telegrammer underskrevet af selveste Albert Einstein. Et helt unikt nedslag i videnskabshistorien og den samtid brevvekslingen foregik i,” siger hun.

Skulle holde foredrag om sin berømte teori

Einstein var inviteret til Danmark af daværende formand i Astronomisk Selskab, Elis Strömgren, i forbindelse med sin nye teori – den generelle relativitetsteori.

“Astronomisk Selskab, der blev stiftet i 1916, har som formål at udbrede kendskabet til astronomisk forskning. I dag, mere end 100 år senere, virker opdagelsen af brevene fra Einstein til daværende formand Strömgren enormt identitetsskabende for selskabet og er vigtig for vores forståelse af selskabets historie og format,” siger Majken Brahe Ellegaard Christensen.

En yderst høflig og beskeden Einstein

Under brevvekslingen kommer det frem, at Einstein, som i øvrigt formulerer sig yderst høfligt, bliver inviteret til at bo hos Strömgren og/eller på observatoriet i forbindelse med sit besøg. Einstein understreger dog på det kraftigste, at han ikke ønsker at være til last.

I brevvekslingen, der foregår på tysk, takker Einstein også for “den venlighed, som du (Strömgren) har lettet de lokale gruppers arbejde … ved mæglingstjenester under krigen”, altså 1. Verdenskrig.

Breve skal gøres tilgængelige for alle

Astronomisk Selskab arbejder nu på at gøre Einstein-dokumenterne tilgængelige digitalt i en høj opløsning, så alle interesserede får mulighed for at dykke ned i dem.

 

Pressedækning

Politiken har søndag den 24/3-19 lavet en flot featureartikel om brevene
Desuden har fundet være omtalt i stort set alle andre danske medier senere samme dag eller dagene efter.

Oversættelse af alle dokumenter

Medlem af Astronomisk Selskab, Holger Nielsen, har oversat alle bevarede dokumenter i korrespondancen mellem Einstein og Strömgren. Se oversættelserne her.
Tusind tak til Holger Nielsen for hjælpen!