Stjernerne kommer til Hjørring

Dato:
07/06/2017 – 09/06/2017

Tid:
Hele dagen

Sted:
Hjørring Gymnasium & HF-kursus

Kategori:

Ugen efter pinse, fra onsdag 7.  til fredag 9. juni står i astronomiens tegn i Hjørring.

Astronomisk Selskab havde 100 års jubilæum i oktober 2016. I den anledning præsenteres nattehimlens spændende objekter ved en lang række arrangementer i en række byer over hele landet over nogle måneder i 2017. I juni 2017 er turen kommet til Hjørring. Alle steder sker det i tæt samarbejde med lokale undervisnings- og formidlingsinstitutioner, biblioteker, astronomiforeninger og andre samarbejdspartnere. I Hjørring er det primært Hjørring Gymnasium & HF-kursus, repræsenteret ved Sven Ove Thimm, og Michael Quaade fra Astronomisk Selskab der varetager aktiviteterne. Både Sven og Michael er uddannede astrofysikere og har stor erfaring i formidling af astronomiske emner.

Solkikkerten opstillet ved Hjørring Gymnasium. Rektor Elsebeth Gabel Austin ser i kikkerten vejledt af Michael Quaade

I perioden kan byens borgere få lejlighed til at se nærmere på Solen gennem specielt indrettede solkikkerter, bl.a. Wieth-Knudsen Observatoriets dobbelte solkikkert. De to kikerter har hvert sin type filter, så man kan se både Solens overflade og dens atmosfære. Kikkerterne er forsynet med filtre, der dæmper Solens kraftige lys, så øjnene ikke tager skade. På gymnasiet kan man opleve foredrag om aktuelle objekter på stjernehimlen.

Bemærk at fredag 9. juni foregår solobservationerne ved Hjørring Teater og ikke ved gymnasiet.

Publikum i Hjørring sammen med Sven Ove Thimm ved solkikkerten opstillet ved Vendsyssel Teater

Hvis vejret bliver overskyet er vi desværre nødt til at aflyse observationerne – men fohåbentlig bliver det godt vejr mindst en af dagene. Foredragene afhænger ikke af vejret og gennemføres under alle omstændigheder.

Programmet for de tre dage:

Onsdag 7. juni og torsdag 8. juni, begge dage kl. 11-15:
Observation af Solen
på pladsen foran
Hjørring Gymnasium & HF-kursus
Skolevangen 23
9800 Hjørring

Torsdag 8. juni kl. 19:30-23:30
Foredrag om Solen, stjernerne og stjernehimlen og observationer af bl.a. Månen og planeten Jupiter. Foredragene foregår i skolens auditorium og observationerne på pladsen foran skolen.

  • 19:30-20:15: Sven fortæller om Solen
  • 20:30-21:30: Michael fortæller om  Stjernene og stjernehimlen
  • 22:00-23:00: Kikkertobservationer. Der er en pause efter foredragene for at stille kikkerterne op og for at det skal blive mørkt nok. Solen går først ned hen mod kl. 22.

Hjørring Gymnasium & HF-kursus
Skolevangen 23
9800 Hjørring

Fredag 9. juni kl. 11-15: Observation af Solen
på pladsen foran
Vendsyssel Teater
Banegårdspladsen 4
9800 Hjørring

Som led i jubilæet har en række forskere ved danske universiteter skrevet en flot, illustreret bog med titlen Verdensbilledet i forandring – et hundredårigt perspektiv. Her gennemgås hvordan vores opfattelse af det univers, vi lever i, har ændret sig markant gennem de sidste 100 år. For børnene er der udkommet otte nye små bøger om Rummet i Forlaget Epsilons serie Vild med Viden. Her er der lagt særlig vægt på danske forskeres indsats – lige fra Tycho Brahe og stjernehimlen til Andreas Mogensen og hans rumrejse i 2015.

Yderligere oplysninger hos Michael Quaade, 4032 3553 og Sven Ove Thimm, 2329 3753.

Indlæser kort…