Stjernerne kommer til Roskilde

Dato:
02/03/2017 – 21/03/2017

Tid:
Hele dagen

Sted:
Hestetorvet

Kategori:

Perioden 3-21. marts står i astronomiens tegn på Hestetorvet og Biblioteket i Roskilde. Astronomisk Selskab havde 100 års jubilæum i oktober 2016. I den anledning præsentere foreningen nattehimlens spændende objekter ved en lang række arrangementer i en række byer over hele landet over nogle måneder i 2017. I 2016 var det i København og Helsingør og i marts 2017 er turen kommet til Roskilde. Alle steder sker det i tæt samarbejde med lokale undervisnings- og formidlingsinstitutioner, biblioteker, astronomiforeninger og andre samarbejdspartnere. I Roskilde er det primært skolebibliotekar Inge Frederiksen fra Lynghøjskolen.

Inge og Rita
Inge Frederiksen (tv.) og Rita Rohmann (th.), to af de lokale, der medvirker ved projektet i Roskilde.

Vi foretager observationer i kikkerter et par hverdagsaftener om ugen i perioden – hvis det er klart vejr. Her kommer vi til at se stjernehobe, dobbeltstjerner og galakser. Vi fortæller om tingene og svarer på spørgsmål. I uge 10 er Månen også fremme. Vejret spiller en stor rolle, så det er ikke muligt på forhånd at fastlægge hvilke aftener, det bliver. Vi viser også Solen frem lørdagene 11. og 18. marts kl 11-13. Det foregår med Wieth-Knudsen Observatoriets dobbelte solkikkert, der dels kan vise soloverfladen med solpletter og dels Solens atmosfære med magntiske udbrud, der kan strække sig tusindvis af kilometer ud i Rummet. Solobservationerne må vi desværre også aflyse hvis vejret ikke er klart. Alle observationerne finder sted på Hestetorvet.

Pernille og Andreas
Pernille og Andreas ser på Solen i Roskilde

Kørende publikum
Naturligvis kan vi også servicere det kørende publikum.

Tirsdag 7. marts holder Michael Quaade fra Astronomisk Selskab foredrag i Roskilde Bibliotek. Han fortalte om stjernehimlen og de objekter, vi kan se. Michael er uddanet astronom og arbejder som kommunikationsmedarbejder ved Københavns Universitet.

Et helt centralt led in projektet er udstillingen Danmark i Rummet, der i hele perioden er opstillet på Hestetorvet. Udstillingen viser på en række store plancher en lang række spændende astronomiske temaer med særlig vægt på danske forskeres indsats – lige fra Tycho Brahe og stjernehimlen til Andreas Mogensen og hans rumrejse i 2015.

Som led i jubilæet har en række forskere ved danske universiteter skrevet en flot, illustreret bog med titlen Verdensbilledet i forandring – et hundredårigt perspektiv. Her gennemgås hvordan vores opfattelse af det univers, vi lever i, har ændret sig markant gennem de sidste 100 år. For børnene er der udkommet otte nye små bøger om Rummet i Forlaget Epsilons serie Vild med Viden. Bøgerne kan bl.a. købes hos Flensborg Bog & Idé på Stændertorvet – og naturligvis kan Stjernegavekortet fra Roskilde Handel bruges til at betale med.

Yderligere oplysninger hos Michael Quaade, 4032 3553 og Inge Frederiksen, 2129 4354.

Indlæser kort…