Stjernerne kommer til Odense

Dato:
23/03/2017 – 26/04/2017

Tid:
Hele dagen

Sted:
Banegårdspladsen

Kategori:

Perioden 23. marts til 26. april 2017 står i astronomiens tegn på Banegårdspladsen, Café Stiften og Munkebjergskolens Observatorium i Odense samt Stige Ø nord for byen.

Astronomisk Selskab havde 100 års jubilæum i oktober 2016. I den anledning præsenteres  nattehimlens spændende objekter ved en lang række arrangementer i en række byer over hele landet over nogle måneder i 2017. I marts-april 2017 er turen kommet til Odense. Alle steder sker det i tæt samarbejde med lokale undervisnings- og formidlingsinstitutioner, biblioteker, astronomiforeninger og andre samarbejdspartnere. I Odense er det primært Fyens Stiftstidende, Munkebjergskolens Observatorium og Amatørastronomisk Serlskab Fyn.

Munkebjergskolens Observatorium
Observatoriekuplen på Munkebjergskolen i Odense

I perioden afholder Munkebjergskolens Observatorium, Fengersvej 6, 5230 Odense M et par særforevisninger, hvis lejligheden byder sig. Der kan blive tale om forevisninger med observatoriets solteleskop i dagtimerne eller med den store refraktor efter mørkets frembrud. Tidspunktet kan selvsagt ikke bestemmes på forhånd, men bliver meddelt med kort varsel på Observatoriets Facebookside.

Erik Clausen og teleskopet
Erik Clausen ved teleskopet på Munkebjergskolens Observatorium.

Mandag 27. marts kl. 18:30-20:30 holder Johan Fynbo fra Astronomisk Selskab foredrag i Cafe Stiften, Banegårdspladsen 1, 5000 Odense C. Titlen er Er naturvidenskab og religiøsitet modsætninger? I foredraget vil Johan skitsere det moderne astronomiske verdensbillede og diskutere, om naturvidenskab og religiøsitet er modsætninger, eller om det er muligt at arbejde som forsker som et troende menneske uden at slå store knuder på sig selv. Tilmelding til foredraget skal ske til StiftenFordele. Johan er uddanet astrofysiker og arbejder som professor ved Dark Cosmology Centre, Københavns Universitet.

Fredag den 21. april kl. 21:45 kan man se stjerneskud og forårsstjernebilleder på Stige Ø. Det er en guidet tur gennem vinter-, forårs- og sommerstjernebillederne fra de mørke omgivelser på Stige Ø med chance for at se ét eller flere stjerneskud fra stjerneskudssværmen Lyriderne, som har maksimum på dette tidspunkt. Se mere på Kultunaut.

Onsdag 26. april kl. 19 holder Ole Knudsen fra Aarhus Universitet foredrag på Munkebjergskolens Observatorium. Ole fortæller om Big Bang og Universets oprindelse: Hvordan er Universet opstået, og hvor kommer det hele egentlig fra? Efter foredraget bliver der rig lejlighed til at stille spørgsmål, men i sagens natur er der nogle af dem, som (endnu) ikke kan besvares, og måske andre, som slet ikke kan stilles.

Danmark i Rummet - udstilling
Udstillingen Danmark i Rummet på Hestetorvet i Roskilde.

Et helt centralt led in projektet er udstillingen Danmark i Rummet, der i starten af perioden fra 23. marts til 10. april er opstillet på Banegårdspladsen foran Fyens Stiftstidende. Udstillingen viser på en række store plancher en lang række spændende astronomiske temaer med særlig vægt på danske forskeres indsats – lige fra Tycho Brahe og stjernehimlen til Andreas Mogensen og hans rumrejse i 2015.

Som led i jubilæet har en række forskere ved danske universiteter skrevet en flot, illustreret bog med titlen Verdensbilledet i forandring – et hundredårigt perspektiv. Her gennemgås hvordan vores opfattelse af det univers, vi lever i, har ændret sig markant gennem de sidste 100 år. For børnene er der udkommet otte nye små bøger om Rummet i Forlaget Epsilons serie Vild med Viden.

Indlæser kort…