Kompedal Starparty

Dato:
01/09/2016 – 04/09/2016

Tid:
12:00 – 14:00

Sted:
Kompedal

Kategori:

torsdag-søndag 1-4. september
Kompedalvej 13
7442 Engesvang

Se mere på starparty.dk

Programmet omfatter:

 • Observation med kikkerter op til 76cm
 • Fjernobservation med 2.5meter kikkert på de Canariske Øer
 • Solobservationer om dagen
 • Foredrag – se mere herunder

 

Stor Dobson-kikkert ved Kompedal Star Party
Stor Dobson-kikkert ved Kompedal Star Party

Priser:

 • Deltagelse:
  25kr for en enkelt dag
  50kr for 2-4 dage.
 • Overnatning:
  75kr/nat i hytte
  35kr/nat i telt eller campingvogn
 • Forplejning:
  25kr Morgenmad
  35kr Frokost
  95kr Aftensmad
  10kr Øl, vin og andre drikkevarer

Foredragsholdere og -emner

– ikke komplet, se mere på starparty.dk

Kasper Heintz: Kvasarer

Siden deres opdagelse i starten af 1960’erne, har studiet af kvasarer haft stor indflydelse på vores forståelse af hvordan galakser udvikler sig, både direkte og indirekte. Det er generelt accepteret at disse kvasarer er galakser med supermassive sorte huller, som aktivt opsluger indfalden gas fra dens værtsgalakse. Denne type af extragalaktiske objekter er en af de mest lysstærke fænomener vi kan se på himlen, og derved kan de observeres ud til store kosmiske afstande. Efterfølges af fjernobservationer med Nordic Optical Telescope. Sammen med et hold studerende vil der blive sendt ”live” fra teleskopet på La Palma og foretaget observationer af 2 galakser med forskellige instrumenter. Optagelserne vil være smalbåndsoptagelser i Hα filter, optagelser i fotometriske U, B, V og R filtre, samt spektroskopiske data.

Emil Kraaikamp: High-res Deepsky Astro fotografering med korte eksponeringer

med hurtig optik og højfølsomme, lav støjs CMOS kameraer og de udfordringer det giver. Han kommer ind på databehandling, AutoStakkert stabling, computer lagerkapacitet, processorkraft, moderne CMOS kameraer, og lidt om fremtiden på dette område, endnu bedre kameraer og software til dette.

Hans Kjeldsen: Pluto og New Horizons.

Et foredrag om de mange spændende nye opdagelser som er gjort i forbindelse med Pluto og New Horizons missionen. Det vil blive fortalt om den ”geologiske” aktivitet som præger Pluto og vi vil diskutere hvordan den opstår. Pluto viser sig at være en dynamisk verden og det samme gælder Charon som også vil blive omtalt.

Frank Grundahl: Stellar Observations Network Group

Frank holder foredraget enten in persona eller via skype fra Tenerife. Han vil blive assisteret af en PhD studerende tilknyttet SONG der vil fortælle om nogle af de foreløbige resultater. Et meget spændende foredrag venter os da SONG teleskopet nu er operativt og måske kan vi blive koblet ”live” på SONG på Tenerife i løbet af weekenden.

Indlæser kort…