Naturens Dag – natur, astronomi og vandring i Tisvilde

Kig på Solen og aftenhimlen i teleskoper, tag på naturvandring i Tisvilde Hegn og nyd mad, grill og bål i Wieth-Knudsen Observatoriets dejlige have – og lær en masse om dansk natur, vandring og astronomi undervejs. En hyggelig dag i unikke omgivelser for nysgerrige sjæle i alle aldre.

Er du vild med naturen – både den på og uden for Jorden? Så kom til Tisvilde på Naturens Dag, hvor Wieth-Knudsen Observatoriet og Astronomisk Selskab er gået sammen med Den Danske Naturfond og De Studerendes Vandreklub om at lave en sjov og lærerig dag for både børn og voksne ved og omkring vores unikke Wieth-Knudsen Observatorium.

Temaet for Naturens Dag i 2016 er Natur uden alder – derfor er mange af arrangementerne tilrettelagt for børn – både i skolen og familien. Kosmosklubben – Astronomisk Selskabs børneafdeling – er naturligvis også med. Observationerne af Solen og Månen i observatories kikkerter er tilrettelagt, så børnene kan være med og i starten af vandreturen i skoven er observatoriets planetsti opstillet. Det er en skalamodel af Solen og planeterne i målestokforholdet 1:10 000 000 000. I den skala bliver Jorden 1,3mm i diameter og står 15 meter fra Solen, der er en kugle på 14cm. Neptun, den fjerneste planet, er 450 meter fra Solen. Hver planet er afbildet på en planche, der står på en iøjnefaldende orange stander i børnehøjde.

Wieth-Knudsen Observatoriets planetsti på stranden ved Tisvildeleje 15. august 2015. Foto: Michael Quaade
Wieth-Knudsen Observatoriets planetsti med Solen længst til højre på stranden ved Tisvildeleje 15. august 2015. Foto: Michael Quaade

Dagens program

Kl. 12:00 – Kig på Solen – hvis vejret tillader det – i Wieth-Knudsen Observatoriets dobbelte solteleskop under vejledning af bl.a. astronom Michael Quaade fra observatoriet og Astronomisk Selskab. Nyd evt. din medbragte frokost ved borde og bænke i observatoriets have eller medbring eget tæppe til at sidde på.

Kl. 14:00 – Tag med De Studerendes Vandreklub på vandretur i Tisvilde Hegn og Tibirke Bakker. En tur på 6-7 km med start og slut ved observatoriet. Undervejs vil biolog Louise Imer Nabe-Nielsen fra Den Danske Naturfond fortælle og svare på spørgsmål om den natur, vi møder, og om dansk natur generelt. Starten af turen går forbi planetstien, hvor Michael fortæller om hver enkelt planet.

Kl. 16:00 – Der serveres kaffe, te, juice og lidt sødt i observatoriets have. Her kan man fortsat kigge i solteleskoper og stille spørgsmål om natur, vandring og astronomi.

Kl. 18:00 – Smid din medbragte aftensmad på observatoriets grill og bag snobrød over bål. Vi sørger for snobrødsdej og pinde.

Kl. 21:00-23:00 – Kig på stjerner og planeter i Wieth-Knudsen Observatoriets store stjerneteleskop. (I tilfælde af skyet vejr aflyses dette).

Læs mere på Naturens Dag

 

 

 

Indlæser kort…