Møde i ETX-gruppen

Dato:
08/07/2016

Tid:
19:00 – 23:59

Sted:
Ivar Dahlmann Olsen

Kategori:

ETX-.gruppen mødes fredag 8. juli kl. 19 hos:

Ivar Dahlmann Olsen
Vandrigsvej 13
Gevnø
4660 Store Heddinge.

Tilmelding til Ivar på 4027 7882 eller ido@post5.tele.dk

Vi spiser traditionen tro aftensmad hos Ivar. Observationerne foretager vi ved 23-tiden når det bliver mørkt fra det nærliggende Lund Havn.

Den aften står planeterne Saturn og Mars lavt på sydhimlen.  Mars lyser kraftigst med en tydelig orange farve. Den er nogenlunde lige så lysstærk som Jupiter, der er på vej ned i vest. Saturn er tydeligt den svageste af de tre planeter. Den står til venstre (øst) for Mars og lyser med et gulligt lys. Sammenlignet med Mars virker den nærmest lidt bleg.

Set gennem en astronomisk kikkert er det en helt anden sag. Her er Saturn et fascinerende syn. Selv en ganske lille stjernekikkert gør det muligt at se planetens karakteristiske ringsystem. De synlige ringe er omkring 280 000km i diameter. Tykkelsen på ringene er noget sværere at måle og forskellige dele af ringene er nok heller ikke lige tykke. Der er målinger, der tyder på at de tyndeste dele af ringene kan være helt ned til kun tyve meter. Under alle omstændigheder er de langt tyndere i forhold til deres udstrækning end f.eks. et stykke papir. Ringene består af små is- og klippeblokke.

Saturn selv er omkring 120 000km i diameter, ni gange så stor som Jorden. Den er ligesom Jupiter hovedsagelig opbygget af de lette gasser brint og helium og har ingen fast overflade. Det, vi ser som overfladen er i virkeligheden skyer i planetens ydre dele. I en kikkert kan man også se de største af Saturns over 60 måner. De fremtæder som stjerner i nærheden af planeten. Saturns største måne Titan er godt 5000km i diameter, den er større end planeten Merkur.

Mars er meget mindre, dens diameter er knap 6800km, omkring det halve af Jordens. Den er til gengæld meget tættere på os end Saturn, så de to planeter fylder nogenlunde det samme på himlen, 18″ (18 buesekunder). Mars fremtræder tydeligt orangerød i kikkerten.

Se mere om ETX-gruppen og  planeterne Saturn og Mars.

 

 

 

 

Indlæser kort…