Blåt flag på Gilleleje Veststrand 2017

Dato:
15/07/2017

Tid:
11:00 – 15:00

Sted:
Gilleleje Veststrand

Kategori:

Observatoriet stiller op på stranden og viser Solen frem i den dobbelte solkikkert.

Blåt flag på stranden ved Gilleleje i 2014. Foto: Michael Quaade

Det foregår på  Veststranden ved det blå flag for nordenden af parkeringspladsen på Feilbergsvej i Gilleleje.

 

Hα smalbåndfiltret på den hvide kikkert
Dette filter lader kun lys med en bølgelængde på 656nm, der svarer til Hα spektrallinien fra brint, slippe igennem. Vores øjne opfatter det lys som rødt, så Solen fremtræder med en smuk dybrød farve. Det skarpe lys fra fotosfæren  med netop denne bølgelængde absorberes af brintatomer i kromosfæren,   det lag i solatmosfæren, der ligger lige over fotosfæren. Derfor er fotosfæren ikke så dominerende i Hα lys som i hvidt lys.

Solen optaget med Wieth-Knudsen Observatoriets 15cm H-alpha solkikkert 21. august 2015. Billedet er sammensat af to billeder med eksponeringstider på 1/400s og 1/4000s, der viser henholdsvis de store protuberanser i venstre side og solatmosfærens grynede, appelsinagtige struktur. Solskiven er overbelyst på billedet med lang eksponeringstid og protuberanserne er ikke med på det kort tid eksponerede billede. Foto: Michael Quaade, efterbehandling: Rasmus Pape

Kromosfæren lyser væsentlig svagere end fotosfæren, men det meste af dens lys udsendes netop i Hα spektrallinien.  Ved en total solformørkelse ser det sidste af solranden, der forsvinder bag Månen rødt ud. Det er det røde Hα lys fra kromosfæren, man ser ved en sådan lejlighed. Kromosfæren viser mere struktur en den ensartede fotosfære og denne struktur er synlig i Hα filtret.  Det er bl.a. muligt at se protuberanser – store buer af svagt lysende materiale, der strømmer langs solens magnetfelt. Protuberanserne fremtræder af og til langs solranden, hvor de ses på baggrund af himlen, der er helt mørk i Hα  lys. Man kan også tydeligt se en grynet struktur i kromosfæren, der skyldes konvektionsstrømninger.

Fuld-spektrum filtret på den blå kikkert
Filtret på den blå kikkert er et fuld-spektrum filter, der lader alle bølgelængder slippe igennem. Det  dæmper lyset, så  kun en hundredetusindedel af Solens lys,  der når frem til øjet.

Et fuld-spektrum filter viser kun fotosfæren, det dybeste lag i solens atmosfære. Det er herfra at størstedelen af Solens lys udsendes. Her kan man bl.a. se solpletter. Solpletterne er mørke områder på soloverfladen. De opstår ved at magnetiske fænomener transporterer energi væk fra fotosfæren og køler den af, så den i solpeltterne har en temperatur på 4000-4500K i stedet for fotosfærens normale 5800K. Det er temperaturforskellen, der får dem til at virke mørke i sammenligning med resten af solskiven.

Fuld-spektrum filter er anbragt foran teleskopets objektiv. Det viser Solen i en orange farve. Det er en effekt af filtret og viser ikke Solens rigtige farve.

Hvis det er overskyet kan vi ikke se Solen. I så fald forsøger vi igen ugen efter, lørdag 22. juli.

Indlæser kort…