ETX-gruppen

ETX-gruppen har siden 2005 været Astronomisk Selskabs tilbud om vejledning til folk, der har anskaffet eller overvejer at anskaffe et astronomisk teleskop.

Navnet ETX-gruppen stammer oprindeligt fra de små populære Meade ETX teleskoper. I dag beskæftiger vi os også med mange andre typer teleskoper.

Derfor står navnet nu for Enormt Tekniske Experter

Navnet skal du dog ikke lade sig skræmme af – vi er meget imødekommende, både med hensyn til at dele ud af vores erfaringer og hvis du vil være med i gruppen. Vi er ikke – helt – så nørdede, som man kunne tro og vi udtrykker os på et alment forståeligt sprog, der ikke er overlæsset med fremmedord og indforstået jargon. Gruppen er oprindeligt startet af en lille flok, der gik sammen for i fællesskab at blive bedre til at håndtere egne teleskoper og de fleste af medlemmerne er netop kommet med fordi de savnede svar på nogle praktiske spørgsmål.

ETX brugergruppen består af et antal personer, som observerer – mere eller mindre – regelmæssigt med de små, kompakte Meade ETX teleskoper – eller andre mindre, transportable teleksoper. Vi mødes med nogle måneders mellemrum hos medlemmerne eller andre interessante steder.

Sidste møde holdtes i anledning af Forskningens Døgn 26. april 2017  kl. 21-24 på

Observatoriet
Øster Voldgade 3
1350 København K

Tilsammen har vi efterhånden samlet en del ekspertise vedrørende de populære teleskoper og vi deler med stor fornøjelse ud af vores viden. Alle er velkomne ved gruppens arrangementer. Dem, der især kan have glæde af at være med, er folk, der allerede har et teleskop, som de gerne vil have hjælp til at betjene eller som overvejer at anskaffe sig et.

Gruppen mødes med nogle måneders mellemrum hos medlemmerne på skift. Ved møderne diskuterer vi teleskopernes egenskaber og muligheder og demonstrere forskelligt ekstraudstyr for hinanden.

Vejledning for kikkertejere

Her finde du vejledninger, som er skrevet af gruppens medlemmer om relevante emner.

Mit første teleskop.
Materiale fra workshop på Hven i 2009 i anledning af det internationale astronomiår – af Michael Quaade.

Quick Guides til ETX teleskoper. Disse kortfattede vejledninger i PDF format kan ikke erstatte den medfølgende brugsanvisning, men tjener til at huske fremgangsmåden fra gang til gang.

Quick Guide til ældre ETX modeller med software version 30Eb – af Michael Quaade.

Quick Guide til nyere ETX modeller med Level North Technology og rødprik-søger. Software version 45E – af Michael Quaade

Solobservation med ETX-teleskopet, software version 30Eb – af Michael Quaade. Kan også bruges med andre software versioner.

Observation af Merkurpassage med ETX-teleskopet, software version 30Eb – af Michael Quaade. Kan også bruges med andre software versioner.

Observation af Solformørkelse med ETX-teleskopet, software version 30Eb – af Michael Quaade.  Kan også bruges med andre software versioner.

Stjernekort over de stjerner, som ETX og LX200 teleskoper bruger ved indjustering af Autostar styreenhedens automatik til at kunne finde objekterne på himlen. Der er fem kort i PDF format, et af området nær himlens nordpol og fire langs himlens ækvator. Kortene er fremstillet af Michael Quaade med XEphem programmet.

Årstidernes objekter

Her finder du PDF filer med oversigter over årstidernes velegnede objekter. Listerne bruges også i forbindelse med Wieth-Knudsen Observatoriets 40cm teleskop, så nogle af objekterne er måske lige på kanten af, hvad man kan se med et ETX teleskop. De forskellige objekter er angivet ved katalognumrene i de kataloger over objekter, som findes i teleskopernes databaser. For stjernernes vedkommende har vi medtaget numrene i både Hipparcos kataloget som bruges af bl.a. Meade LX200 teleskoperne og i SAO kataloget som bruges af bl.a. ETX’erne.

Gode objekter om foråret
Gode objekter sommer og efterår
Gode objekter om vinteren

ETX-gruppens 10 års jubilæum holdt vi hos Flemming Hansen Ii Ella ved Sösdala i Sverige.På gruppebilledet ses fra venstre mod højre: Jens Barfred, Flemming Hansen, Peter Zethner-Møller, Benst Schou, Michael Quaade, Anders Kindt, Anders Winther Pedersen, Poul Erik Nielsen og Ole Berg Nielsen.
ETX-gruppens 10 års jubilæum holdt vi hos Flemming Hansen i Ella ved Sösdala i Sverige.På gruppebilledet ses fra venstre mod højre: Jens Barfred, Flemming Hansen, Peter Zethner-Møller, Bent Schou, Michael Quaade, Anders Kindt, Anders Winther Pedersen, Poul Erik Nielsen og Ole Berg Nielsen.

 

Vejledning i brug og anskaffelse af et astronomisk teleskop:

Michael Quaade
Margot Nyholms Vej 17
3220 Tisvildeleje
mobil: 4032 3553
email: mq@astronomisk.dk

Vejledning i fotografering gennem teleskopet:

Ole Berg Nielsen
Engvej 31
2791 Dragør
telefon: 2012 6209
email: o.berg.nielsen@gmail.com