Ekstra Foredrag 2023 – ‘Rumfart – forberedelse til Andreas Mogensens opsendelse til ISS’

EKSTRA foredragsrække i København – ‘Rumfart – forberedelse til Andreas Mogensens opsendelse til ISS’

Vær opmærksom på at datoer og tidspunkter kan ændre sig. Hold øje med opdateringer på folkeuniversitetets hjemmeside i København.
Rumfarten er i vækst i disse år med nye missioner til både Månen, Mars og den Internationale Rumstation ISS. Danske Andreas Mogensen skal igen i Rummet, formentlig i efteråret 2023. Det er anden gang, danskeren skal besøge den internationale rumstation ISS. Denne forelæsningsrække går i dybden med rumfarten og rumforskningen.
 1. 1) Andreas’ Rumrejse – Mandag d. 20. februar 2023 Kl. 18:15 – 20:00
  Danske Andreas Mogensen skal igen i Rummet. I 2015 blev han for første gang opsendt i en russisk Sojuz-raket fra Baikonur i Kazakhstan. Denne gang skal han være den første ikke-amerikanske pilot på SpaceX Crew-7 Dragon, som forventes opsendt fra NASA’s Kennedy Space Center i Florida. Forelæsningen fortæller om missionen og dens betydning for forskningen og for mulige fremtidige bemandede missioner til Månen og Mars.
  Forelæser: Thomas Djursing

  2) Trusler fra Rummet – Mandag d. 27. februar 2023 Kl. 18:15 – 20:00
  Meteornedslag, nedstyrtende satellitter, solstorme, UFOer, ’rumaffald’ (space debris), rumkollisioner, stjernekrig. Der er mange mulige trusler fra Rummet. Så sent som i juli styrede kinesiske ’reservedele’ direkte mod Jorden i et ’ukontrolleret nedfald’. Hvor reelle/sandsynlige er disse trusler? Og hvad gøres der for at forebygge dem?
  Forelæser: Michael Linden-Vørnle

  3) Rummet som Jordens spejl – Mandag d. 6. marts 2023 Kl. 18:15 – 20:00
  Ofte rummer Rummet den bedste udsigtspost for at få viden om os selv og livet på Jorden. Klima, kystændringer, isens udbredelse, havenes tilstand, hvordan vi bruger vores ressourcer og meget mere kan studeres fra Rummet og give ny indsigt i Jordens tilstand.
  Forelæser: Michael Schultz Rasmussen

  4) Naturlige trusler fra Rummet – Mandag d. 13. marts 2023 Kl. 18:15 – 20:00
  Trusler fra rummet er et eksistensvilkår på en planet. Jorden kan blive ramt af asteroider, og selvom Solen normalt er en fredelig stjerne, sker der med mellemrum voldsomme udbrud, som sender store mængder af partikler ud i solsystemet. Soludbrud er årsagen til de smukke nordlys, men kan også forstyrre GPS-signalerne, så positionsbestemmelser bliver upræcise eller falder helt ud. I værste fald kan et stort udbrud ødelægge satellitter og transformatorer til elforsyningen nede på Jorden. Men jordboerne er ikke helt forsvarsløse overfor rummets kræfter.
  Forelæser: Jens Olaf Pepke Pedersen

  5) Rumrejser set fra Jorden – Mandag d. 20. marts 2023 Kl. 18:15 – 20:00
  Fascinationen ved rumfart er knyttet til en række destinationer på Jorden, som har fået ikonisk betydning for tv-seere fra hele Verden: Baikonur er forbundet med Gagarins første rumrejse i 1961 og anvendtes indtil for nyligt som hovedbanegård for rumrejser til den internationale rumstation ISS. Houston er uløseligt forbundet med Apollo og månelandingerne. Men også Kina, Chile, Indien – og steder så forskellige som Fransk Guyana, Nordsverige og sydpolen – rummer destinationer, som er defineret af deres rolle for Rumfarten. Hør om de jordiske ’rum-stationer’ fra én som selv har besøgt en del af dem.
  Forelæser: Christina Toldbo

  Forelæsningsrækken søges kombineret med muligheden for at rejse til Florida og overvære opsendelsen

Som medlem af Astronomisk Selskab kan du frit møde op til denne forelæsningsrække. Du behøver ikke at tilmelde dig

KURSUSINFO
Hold: 1529
Startdato: Mandag d. 20. februar 2023
Slutdato: Mandag d. 20. marts 2023
Tidspunkt: Kl. 18:15 – 20:00
Varighed: 5 mandage
Sted: Søndre Campus – Islands Brygge St. (Metro) Emil Holms Kanal 2-8, 2300 Kbh. S, Lokale: 23.0.49 (bygning 23, stuen)