Astronomisk Selskab 100 år

Astronomisk Selskab blev stiftet 10. oktober 1916. Foreningen kan således fejre sit 100 års jubilæum i år.

I anledning af jubilæet gennemføres en række arrangementer og projekter med det overordnede formål at stimulere interessen for astronomi og rumfart og på den måde stimulere interessen for og give indsigt i astronomi og rumfart. Deltagerne i projekterne er Astronomisk Selskab, DTU Space, Institut for Fysik og Astronomi i Aarhus og Niels Bohr Institutet.

De forskellige projekter vil tilsammen danne fælles ramme om emnerne. Projekterne henvender sig til alle interesserede, men en central del af målgruppen er børn og unge. Erfaringen viser, at der i befolkningen er en udbredt fascination af den mangfoldighed af smukke og spændende objekter, der findes i himmelrummet, og af astronomernes arbejdsmetoder

Jubilæumsarrangementerne og projekterne koordineres af Johan Fynbo, Lone Bruun, Julie Søgaard, Majken Brahe Ellegaard Christensen, Inge Frederiksen og Michael Quaade.

Poul Heegaard (1871-1948) var Astronomisk Selskabs første formand.
Poul Heegaard (1871-1948) var Astronomisk Selskabs første formand

Jubilæumsarrangementer

as-jubilogo

Vi fejrer jubilæet med en række arrangementer for foreningens medlemmer og andre i løbet af meget af oktober og november 2016.

Hold øje med denne side – der kommer yderligere oplysninger. Vi opretter også flere separate sider om de enkelte delarrangementer.

as_logo_rgb-900px

 

Wieth-Knudsen Obsevatoriets logo

 

Kosmosklubbens-logo-billede.jpg

 

Verdensbilledet i forandring – et hundredårigt perspektiv

En stor, flot bog med 12 kapitler, der handler om hvert sit emne blandt de opdagelser i de sidste 100 år, der har givet markante ændringer i vores verdensbillede. Bogen er skrevet af forskere fra de institutter, der er med i projektet og er institutternes bidrag til jubilæet. Der er flere forfattere om hvert kapitel. Bogen vil både kunne finde anvendelse i undervisningssammenhænge i gymnasiet og læses af folk med almen astronomisk interesse.

Medlemmer af Astronomisk Selskab kunne indtil 1. august forudbestille bogen til særpris.

Her kan du læse mere om bogen.

AstronomiForside

Danmark i Rummet – Vild med Viden

En ny serie på otte forskellige små bøger i Forlaget Epsilons serie Vild med Viden, der formidler “Danmark i Rummet” til børn. Bøgerne kan bruges til højtlæsning, og lidt ældre børn kan læse dem selv. Vild med Viden er skrevet af fagfolk.

Der er lagt vægt på høj faglighed i et sprog, som børn kan forstå. Desuden giver bøgerne plads til, at forfatterne kan fortælle lidt om sig selv, og på den måde fremstå som en rollemodel for, hvad man kan bruge sit liv til. Sammen med de otte bøger udgives en lærervejledning til brug i skole- sammenhænge, og der etableres et samarbejde med bl.a. Centre for Undervisningsmidler.

Her kan du læse mere om de hidtil udgivne serier i Vild med Viden.

VMV_Forside_54

Danmark i Rummet – Vandreudstilling

Vandreudstilling til opsætning udendørs på pladser over hele landet. Der er økonomiske midler til at tilbyde den gratis 10 steder i landet. Indholdet i udstillingen tager primært udgangspunkt i indholdet i Vild med Viden bøgerne, men skrevet om til voksne. Der vil således være en sammenhæng mellem børnebøgerne og udstillingen. Udstillingen ledsages af en folder til uddeling.

Plakatudstillingen fra 2009, opstillet i Roskilde.
Plakatudstillingen fra 2009, opstillet i Roskilde.